9 moduri de a vă îmbunătăți abilitățile de dezvoltare personală

Puncte cheie: abilitățile de dezvoltare personală pot fi abilități ușoare sau tehnice. Selectați abilitățile pe care să le dezvoltați efectuând o auto-analiză a domeniilor dvs. de îmbunătățire și abilitățile necesare pentru a avansa în carieră sau industrie. Concentrați-vă pe abilități transferabile care vă fac un candidat competitiv în orice loc de muncă.

Dezvoltarea personală este actul continuu de a-ți evalua obiectivele și valorile de viață și de a-ți construi abilitățile și calitățile pentru a-ți atinge potențialul. Ele pot contribui la maturitate, succes și satisfacție. Mulți oameni își întăresc abilitățile de dezvoltare personală de-a lungul vieții pentru a se îmbunătăți și a-și atinge obiectivele. Ei pot face acest lucru prin educație, sfaturi de la un mentor, auto-ajutor și multe altele.

În acest articol, vom descrie unele dintre cele mai importante abilități de dezvoltare personală care vă pot ajuta în călătoria dvs. spre a deveni mai capabil și mai încrezător.

Ce sunt abilitățile de dezvoltare personală?

Abilitățile de dezvoltare personală sunt importante, deoarece vă permit să creați planuri strategice și tactice pentru creșterea personală și profesională către obiectivele dvs. Poate fi util să vă perfecționați abilitățile de dezvoltare personală, astfel încât să le puteți lucra în mod natural în rutina zilnică și să le folosiți pentru:

 • Obțineți obiective personale și de carieră
 • Avansați în carieră
 • Îmbunătățiți-vă punctele forte și talentele
 • Îmbunătățiți-vă singur
 • Găsiți împlinire și satisfacție

Exemple de abilități de dezvoltare personală

Abilitățile de dezvoltare personală pot fi trăsături sau calități pe care le aveți deja sau pe care le puteți obține prin educație și formare. Persoanele vor aprecia diferite abilități de dezvoltare personală în funcție de obiectivele lor, dar iată câteva exemple de abilități pe care oamenii le practică în mod obișnuit pentru a facilita creșterea personală:

 • Comunicarea
 • Abilități
 • Abilități de organizare
 • Rezolvarea problemelor
 • Încrederea în sine
 • Adaptabilitatea
 • Integritatea
 • Etica muncii
 • Leadership

Comunicarea

Comunicarea include abilitatea ta de a vorbi, scrie și asculta. Cu aceste abilități, puteți înțelege ceea ce spun și simt alții și, de asemenea, vă puteți transmite propriile idei și sentimente. Comunicatorii buni pot vorbi clar și încrezători, folosind un ton pozitiv și adecvat situației.

Abilitățile interpersonale

De asemenea, numite de oameni abilități sau abilități sociale, abilitățile interpersonale sunt comportamental verbale și nonverbale la reacțiile si interacțiunile cu alte persoane. Acestea vă afectează capacitatea de a construi relații și de a face impresii asupra celorlalți în situații sociale.

Abilitățile de organizare

Abilitățile de organizare includ îngrijirea spațiilor fizice și digitale, precum și capacitatea de a planifica, programa și prioritiza. O bună organizare vă poate ajuta să economisiți timp, să preveniți comunicările greșite și să îmbunătățiți eficiența.

Rezolvarea problemelor

Rezolvarea problemelor este capacitatea ta de a face față situațiilor provocatoare sau surprinzătoare. Buni rezolvatori de probleme pot rămâne calmi atunci când întâmpină obstacole și își evaluează toate opțiunile pentru a găsi cea mai bună soluție.

Încrederea în sine

Încrederea în sine este credința în abilitățile, acțiunile și deciziile tale. Dacă ai încredere în tine, este mai probabil să urmărești obiective ambițioase, să încerci lucruri noi și să crezi că poți reuși.

Adaptabilitatea

Adaptabilitatea este capacitatea ta de a te adapta rapid și ușor la lucruri noi. Oamenii care se ocupă bine de schimbări se înțeleg adesea cu o varietate de personalități și prosperă în orice mediu. De asemenea, pot rămâne calmi în situații surprinzătoare.

Integritatea

Oamenii tind să aibă încredere în cei care sunt sinceri și își păstrează valorile. Integritatea înseamnă a face ceea ce este corect și a spune adevărul, chiar dacă acest lucru prezintă provocări. A avea integritate poate duce la o bună reputație și la oportunități de avansare.

Etica muncii

Etica muncii include nu numai munca grea, ci și fiabilitatea, responsabilitatea, calitatea, determinarea și disciplina. Persoanele cu o bună etică a muncii tind să fie productive și să aibă o atitudine pozitivă.

Leadership

Conducerea este capacitatea de a ghida oamenii. Liderii buni îi pot motiva pe ceilalți și îi pot ajuta să atingă un obiectiv comun. Ei creează încredere și îmbunătățesc moralul.

Cum să vă îmbunătățiți abilitățile de dezvoltare personală

Vă puteți îmbunătăți abilitățile de dezvoltare personală luând cursuri, învățând de la oamenii din jur, câștigând noi talente și îmbunătățindu-le pe cele existente. Urmați aceste instrucțiuni pentru a vă dezvolta personal:

1. Învinge-ți fricile. Frica te poate împiedica să crești și să progresezi. Dacă vă este frică să vorbiți în public, de exemplu, urmați un curs sau alăturați-vă unui grup care îi ajută pe oameni să devină mai buni vorbitori publici. Dacă vă este frică să nu vă asumați riscuri, găsiți un mentor care vă poate ajuta să luați decizii bune și să vă construiți încrederea. Creșteți și învățați încercând lucruri pe care s-ar putea să nu vă simțiți bine. Dacă sunteți timid, încercați să începeți o conversație sau să vă prezentați oamenilor noi la o recepție sau la un atelier.

2. Citește. Citirea vă poate extinde cunoștințele și vocabularul și vă poate ține la curent. De asemenea, vă poate stimula mintea și vă poate îmbunătăți abilitățile de gândire critică. Încercați să stabiliți un obiectiv pentru a citi cel puțin un articol educațional sau motivațional pe zi sau o carte pe lună.

3. Invata ceva nou. Aflați o nouă abilitate sau subiect, indiferent dacă o faceți singur sau vă înscrieți la o clasă. S-ar putea, de exemplu, să urmezi cursuri pentru a învăța o altă limbă, un nou program software sau cum să scrii creativ. Luați în considerare urmărirea unui webinar pe teme de dezvoltare profesională, cum ar fi antreprenoriatul sau marketingul social media.

4. Cereți feedback. Adresați-vă unui membru al familiei, prieten, coleg sau manager și rugați-l să vă ofere feedback cu privire la un proiect recent sau realizare. Folosiți comentariile lor pozitive, precum și criticile lor constructive pentru a găsi modalități de îmbunătățire. Uneori ai nevoie de o opinie externă, imparțială, pentru a obține o perspectivă diferită.

5. Observați-i pe ceilalți. Urmăriți și învățați de la oamenii care vă inspiră. Acesta ar putea fi cineva pe care îl cunoașteți, cum ar fi un supraveghetor, un membru al familiei sau o persoană publică. Identifică calitățile pe care le admiri în ele și încearcă să le replici pe cele din tine.

6. Reţea. Interacționând cu multe tipuri de oameni, puteți învăța idei noi și înțelege cum să comunicați și să lucrați cu diferite tipuri de personalitate. De asemenea, poți întâlni oameni și dezvolta relații care te-ar putea ajuta în viitor. Faceți rețea prin organizații din industrie și grupuri de interese comune sau participați la conferințe și evenimente pe teme care vă interesează.

7. Tine un jurnal. Scrierea într-un jurnal în fiecare zi sau săptămână vă poate ajuta să câștigați conștiința de sine și să reflectați asupra evenimentelor, deciziilor și conversațiilor recente. S-ar putea să păstrați un jurnal privat scris de mână sau puteți alege să vă împărtășiți gândurile și experiențele prin blog. Folosiți-l pentru a stabili și evalua obiective și progrese.

8. Meditați. Mulți oameni meditează pentru a câștiga claritate și conștientizare și pentru a reduce stresul și anxietatea. Meditația vă poate ajuta să vă concentrați asupra dezvoltării de sine și asupra obiectivelor dvs. într-un mod sănătos, pozitiv și calm. Chiar și programarea unei pauze de la serviciu sau a unui timp liniștit pentru tine te poate ajuta să te relaxezi și să te concentrezi.

9. Cautați un mentor. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a identifica modalități de a vă dezvolta abilitățile de auto-dezvoltare, discutați cu un mentor. Această persoană poate fi un manager, profesor, cineva pe care îl admiri sau un mentor profesionist de creștere personală.

Abilități de dezvoltare personală la locul de muncă

În timp ce abilitățile de dezvoltare personală pot beneficia toate părțile vieții tale, aceste practici particulare pot fi utile la locul de muncă și te pot ajuta să-ți avansezi cariera:

 • Fii un ascultător activ. A fi un bun comunicator este să fii atent la ceea ce spun alții. Concentrați-vă pe înțelegerea a ceea ce spun colegii și clienții dvs., astfel încât să vă puteți aminti aceste informații și să răspundeți bine. Folosiți abilități de ascultare și comunicare eficiente și profesionale în orice, de la conversații telefonice la interviuri de angajare.
 • Lucrează bine cu ceilalți. Abilitățile oamenilor buni te fac să fii un membru valoros al echipei. Ar trebui să puteți colabora și motiva pe ceilalți. Cultivați-vă abilitățile sociale pentru a construi relații cu colegii, clienții, clienții și cunoștințele de toate tipurile și mediile.
 • Organizați-vă timpul, munca și materialele. Planificați sarcinile, astfel încât să le puteți finaliza rapid și ușor. Aflați ce proiecte să acordați prioritate dacă gestionați mai multe. Dacă sunteți bine organizat, este posibil să vă puteți îndeplini mai bine termenele și să colaborați eficient cu ceilalți.
 • Lucrați cu situații provocatoare. Când vă confruntați cu o problemă, evaluați-vă opțiunile și determinați cea mai bună soluție. Știți când să cereți sfaturi sau să cercetați diferite scenarii. Oamenii care pot gândi critic și lucra prin probleme complexe sunt mai predispuși să ia decizii bune atât în viață, cât și în muncă.
 • Crede în tine. Dacă aveți încredere în deciziile dvs., este posibil ca și alții să creadă mai mult în voi. Această energie pozitivă poate ajuta la motivarea și insuflarea încrederii celor din jur. Sunteți mai capabil să faceți față provocărilor și să atingeți obiective dacă le abordați mai degrabă cu încredere decât cu îndoială.
 • Adaptați-vă la schimbare. Fii flexibil, astfel încât să poți face față cu ușurință schimbărilor în muncă și viață. Oamenii adaptabili pot lucra bine atât singuri, cât și în echipă, pot gestiona mai multe proiecte, pot lucra în condiții variate, pot accepta idei noi și multe altele. Abilitatea de a răspunde bine la schimbare poate face, de asemenea, aceste situații mai puțin stresante pentru toți cei implicați.
 • Fii sincer. Onestitatea este fundamentul unei relații pozitive cu colegii și supraveghetorii. Practicați o etică bună și păstrați-vă valorile. Integritatea vă poate aduce respect, satisfacție și o bună reputație la locul de muncă.
 • Fii angajat și pasionat de slujba ta. Persoanele cu o bună etică a muncii tind să fie productive, fiabile și hotărâte să facă o muncă de calitate. Această dedicație vă poate ajuta să îndepliniți sarcinile la timp și să vă motivați colegii.
 • Îndrumați-i pe cei din jur. A fi un bun lider necesită încredere, viziune și comunicare. Oamenii care își dezvoltă aceste abilități de conducere își pot ajuta echipa să progreseze și să fie productivi fără a fi controlați.

Cum să evidențiați abilitățile de dezvoltare personală

Transmite-ți abilitățile de dezvoltare personală pe CV-ul tău, pentru a le arăta angajatorilor că poți avea succes în această poziție.

Evidențiați abilitățile de dezvoltare personală în CV

Creați o secțiune în CV-ul dvs. intitulată „Abilități”, care să includă atât abilități dure, cât și abilități ușoare. Enumerați doar abilitățile de dezvoltare personală care se aplică acelui loc de muncă. Dacă aveți mai multe tipuri de abilități, le puteți grupa pe categorii în secțiunea de abilități a CV-ului dvs.

Evidențiați abilitățile de dezvoltare personală în scrisoarea de intenție

Alegeți câteva abilități de dezvoltare personală pe care le considerați puternice și cele mai relevante pentru locul de muncă. În corpul scrisorii de intenție, descrieți pe scurt modul în care le-ați aplica pe fiecare la responsabilitățile acelui loc de muncă sau dați un exemplu despre modul în care această abilitate v-a beneficiat în trecut.

Evidențiați abilitățile de dezvoltare personală în timpul interviului de muncă

Enumerați-vă cele mai puternice abilități de dezvoltare personală atunci când răspundeți la întrebări de interviu, cum ar fi „Care sunt punctele tale forte și punctele slabe?” sau „Care sunt obiectivele tale?” Descrieți-vă abilitățile de top, planul de dezvoltare ulterioară și unde aveți loc de îmbunătățire. De asemenea, puteți folosi exemple pentru a vă arăta abilitățile de dezvoltare personală.

Acestea sunt doar câteva dintre abilitățile de dezvoltare personală care pot beneficia viața și munca ta. Dezvoltarea de sine este un proces pe tot parcursul vieții pe care puteți continua să vă îmbunătățiți. Concentrați-vă pe dezvoltarea abilităților care vă vor ajuta cel mai bine să vă atingeți obiectivele.