O abordare diferită pentru combaterea stresului la locul de muncă

Facilitatorul de accesare a conștiinței, Quetta Sosa, duce terapia Access Bars ( barele de acces ) pe prima linie în Mexic și iată rezultatele:

În 2017 am aflat despre terapia Access Bars după ce am căutat recuperarea după un tratament pentru cancer.

Am regăsit liniștea. Am ieșit din dramă și frica de a muri. Corpul meu a început să se schimbe, dezumflându-mă, am simțit din nou vitalitate, agilitate și mi-am recăpătat forța pe care o pierdusem cu tot procesul.

Lucrând cu clienții mei , am văzut că Access Bars® le-a creat mult spațiu. Barurile le-au oferit relaxare; au dizolvat stresul și au permis acestor oameni să aibă o capacitate de prezență mai mare, făcând abilitățile lor mai ușor de afișat.

La începutul anului 2020, un client mi-a făcut o propunere de a încerca să tratez stresul și anxietatea la care au fost supuși zilnic personalul medical care lucra în zona de urgență (telefon și ambulanță).

Inspirat de studiile doctorilor Jeffrey Fannin și Dr. Terrie Hope asupra anxietății și a modului în care creierul răspunde când funcționează Bars®, am început să caut un protocol care să ne permită să măsurăm efectele stresului în mediul de lucru.

În același timp, în Mexic, a intrat în vigoare NOM-035 STPS, un regulament emis de Ministerul Muncii și Securității Sociale. Acest lucru a presupus că companiile vor implementa strategii pentru îngrijirea factorilor psihosomatici cauzate de stresul care a creat probleme de sănătate.

Depresia este boala numărul unu a handicapului profesional la nivel mondial și terapia Access Bars este un instrument excelent pentru tratarea acesteia.

Am găsit o combinație care acoperea ambele obiective: pe de o parte, puteam înțelege factorii de risc din sănătatea angajaților și, pe de altă parte, aș putea aborda efectele stresului de muncă asupra sănătății integrale a personalului.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să particip la un curs la NOM-035, astfel încât să-i înțeleg foarte bine implicațiile. Apoi mi-am asumat sarcina de a revizui toate protocoalele psihometrice care mi-ar putea oferi linii directoare pentru a măsura efectele stresului în mediul de lucru.

În cele din urmă, am găsit unul axat pe violența la locul de muncă, care ne-a oferit orientări specifice pentru a vedea efectele stresului de muncă implicate în leadership, comunicare și cultura muncii care pot fi reflectate în unii factori psihosomatici precum: dureri de cap, tulburări de somn, tulburări digestive , anxietate, tensiune musculară, pierderea apetitului sexual, oboseală, printre altele.

M-am întâlnit împreună cu colegul și prietenul meu, Ernesto Erdmenger, un facilitator Access Bars , cu care am făcut schimb de idei și am conceput un chestionar inițial pentru detectarea simptomelor de anxietate, pe care l-am aplicat împreună cu protocolul ,,Violență la mediul de lucru”.

Împreună am schimbat idei despre cum să facem o prezentare executivă și am luat în considerare posibilitatea extinderii acestui studiu la mai multe companii.

În cele din urmă, am avut prezentarea noastră executivă care a explicat proiectul, protocolul și pașii pe care urma să-i urmăm și am adăugat și videoclipul doctorului Jeffrey Fannin pentru a arăta medicilor implicați ce se întâmplă cu creierul după o sesiune Bars®.

La fel, am împărtășit studiul doctorului Terrie Hope, astfel încât să poată vedea că există studii clinice serioase în lume despre anxietate și Access Bars .

Personalul cu care aveam de-a face cu acea vreme erau medici de urgență, care de obicei nu au o minte deschisă la nimic care să nu li se pară științific. Reacția inițială a fost scepticismul, neîncrederea și chiar oarecare batjocură.

Întrebau ce am spus, erau sceptici și, în unele cazuri, păreau apatici, dezinteresați, increduli. Au crezut că Barele sunt ceva ezoteric în care trebuie să creadă pentru ca ei să funcționeze.

Intenția companiei era ca aceste prezentări executive să poată fi o invitație doar pentru persoanele care doreau cu adevărat să participe. Perspectiva inițială a coordonatorului operațiunilor era că cel mult 5 persoane ar alege Access Bars datorită profilului științific al personalului.

Cu toate acestea, am rămas deschis să primesc toate posibilitățile și să fiu energia care deschide perspective. Am căutat să le rezolvăm toate îndoielile și să le oferim în permanență toate sursele disponibile, astfel încât să poată afla mai multe.

A doua fază a proiectului a fost implementarea protocolului și efectuarea evaluării. În acest moment, 106 persoane erau interesate să participe. Acest lucru a făcut compania să se oprească și să ia în considerare și să aleagă în mod serios oamenii cu adevărat care aveau nevoie să participe. Așadar, am început cu un buget pentru 85 de persoane care ar primi 4 sesiuni de Bars® pentru o lună, una pe săptămână.

Ceea ce s-a întâmplat fost mai mult decât mă așteptam.

În prima sesiune, au existat oameni care s-au simțit entuziasmați, alții care au fost sceptici și alții care au fost rezistenți. Au fost chiar oameni care au spus că au fost obligați într-un fel să ia sesiunea, au spus: „Nu am fost la prezentări și nici nu știu pentru ce sunt aici.” Au existat momente de tensiune ca răspuns la aceste reacții.

Ne-am dat seama cât de important este într-un proiect ca acesta, să garantăm implicarea personalului la toate nivelurile, astfel încât comunicarea să poată fi eficientă, dar am aflat, de asemenea, că permisiunea de a lăsa totul să fie arătat așa cum este și de a continua să punem întrebări ne poate deschide către ceea ce nici nu ne putem imagina.

Ne-au oferit o cameră în care am amenajat 10 scaune și am format o echipă de 10 practicanți și facilitatori care să ne ajute cu sesiunile. Sesiunile noastre erau programate să înceapă vinerea și să se încheie sâmbăta, de la 9 la 20, cu o medie de 8 ore de sesiuni Bars® vinerea și 4 ore sâmbăta, astfel încât în fiecare weekend am asistat 85 de persoane în primele 3 săptămâni.

Pe măsură ce sesiunile au progresat, reacțiile au fost din ce în ce mai vesele și expansive.

A existat o mai mare deschidere și o mai mare disponibilitate de a primi cu încredere terapia. De multe ori, au adormit și chiar au sforăit. În unele cazuri, corpurile lor au sărit puternic, arătându-ne tot stresul fizic pe care l-au eliberat în fiecare sesiune.

Pentru unii, posibilitatea de a scoate echipamentul de ambulanță a fost vital pentru a primi Barurile: și-au scos cizmele și vestele. A fost momentul lor special!

Ultima fază a fost la sfârșitul celor 4 sesiuni de Bars. Am implementat același protocol de evaluare, pentru a compara rezultatele de la început până în acest moment. Acest lucru a fost realizat cu cele 59 de persoane care au finalizat cele 4 sesiuni.

Unele dintre mărturiile finale au fost:

„Sunt surprins. Bars® funcționează cu adevărat. Mă simt mult mai relaxat ”

Am dormit mult mai bine ”

„Mă simt mai puțin nervos, în mod normal nu aș simți așa în timpul unei pandemii. Mă simt mai încrezător și concentrat pe luarea deciziilor ”

„Observ că mediul de lucru s-a îmbunătățit și mai mult, avem mai multă deschidere în discuții și simt că suntem mult mai colaborativi”

„Sunt surprins de modul în care transpirația de pe mâini a dispărut, mâinile mele au transpirat întotdeauna și de la ultima ședință transpirația s-a oprit”

Comentarii ca acestea și multe altele au fost primite la sfârșitul sesiunilor.

Pentru noi, era important să auzim cu voce tare ce vom confirma după revizuirea evaluării finale și compararea datelor.

Datorită confidențialității companiei și a participanților săi, nu este posibil pentru noi să împărtășim multe detalii, dar pot spune că din rezultatele pe care le-a dat acest studiu, putem comenta următoarele:

 • Barele sunt un instrument extraordinar pentru eliminarea completă a stresului la oameni
 • Îmbunătățirea calității somnului
 • Scăderea tulburărilor alimentare
 • Scăderea tulburărilor digestive
 • Scăderea durerilor de cap
 • Scăderea durerilor musculare
 • Creșterea apetitului sexual
 • Mai puțină tristețe
 • Mai puțină anxietate
 • Mai puțină teamă de lucrurile de zi cu zi din viață
 • A favorizat schimbările de atitudine
 • Interacțiune îmbunătățită și toleranță între oameni
 • Promovarea unei colaborări mai mari
 • Mai puțină iritabilitate și reactivitate cu furie
 • Sentiment mai mare de confort la locul de muncă și percepția unui mediu de lucru mai plăcut, mai puțin tensionat și mai colaborativ

Pentru mulți angajați, perspectiva companiilor care implementează acest tip de practică este, fără îndoială, fezabilă și necesară. Mai ales, dacă avem de-a face cu locuri de muncă încărcate de tensiune și stres, cum ar fi munca pe care oamenii trebuie să o facă în zonele de urgență medicală.

Cât de multe schimbări pot exista în mediile de la locul de muncă dacă ne permitem să renunțăm la ceea ce nu mai avem nevoie?

Autor: Quetta Sosa

Access Consciousness Bars Facilitator