Limbajul corpului. Cum să lăsaţi o impresie bună

Exploraţi codurile secrete ale comunicării inconştiente despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu ştiu că există. Folosiţi-vă înţelegerea corpului pentru a-i influenţa pe alţii, pentru a interpreta motivaţiile şi a vă atinge obiectivele în domeniul profesional. Când ştiţi cum să folosiţi limbajul corpului, este simplu să faceţi o bună impresie de la bun început şi să stabiliţi relaţiile pe care vi le doriţi.

Cuvintele pot fi minciuni, dar limbajul corpului spune întotdeauna adevărul.
   Se zice că acţiunile sunt mai grăitoare decât cuvintele, dar ce spun ele de fapt? Limbajul corpului vă arată cum să folosiţi comunicările ascunse ale corpului ca să vă îmbunătăţiţi relaţiile, să căpătaţi mai multă încredere, să vă înţelegeţi prietenii şi colegii, ba chiar să vă daţi seama când alţii mint
   Exploraţi codurile secrete ale comunicării inconştiente despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu ştiu că există. Folosiţi-vă înţelegerea corpului pentru a-i influenţa pe alţii, pentru a interpreta motivaţiile şi a vă atinge obiectivele în domeniul profesional. Când ştiţi cum să folosiţi limbajul corpului, este simplu să faceţi o bună impresie de la bun început şi să stabiliţi relaţiile pe care vi le doriţi.

Degetul mare ridicat
   Gestul de ridicare a degetului mare arată că totul este în regulă sau pentru asigura pe cineva că s-a descurcat bine. El înseamnă totodată „okay”. Bill Clinton utilizează frecvent gestul acesta.
   în majoritatea lumii occidentale, autostopiştii folosesc gestul pentru a solicita transport. în Nigeria însă gestul este considerat grosolan şi aţi putea fi agresat dacă l-aţi folosi acolo.

   Indicarea cu degetul mare
  Indicarea unei persoane cu degetul mare este de obicei un semn de dispreţ şi lipsă de respect. Poate fi utilizat pentru a ridiculiza. Femeile, în general, detestă acest gest.

   Lovitura cu tăişul palmei
   Când tăişul palmei dominante a cuiva loveşte palma celeilalte mâini cu o mişcare de retezare, se subliniază apăsat o idee. Gestul este folosit de obicei pentru apărarea poziţiei. în cazuri extreme, lovitura cu tăişul palmei poate fi folosită pentru a sublinia fiecare cuvânt. Gestul este considerat frecvent ca o acţiune agresivă şi trebuie folosit cu moderaţie sau poate chiar deloc.

   Indicarea cu degetul arătător
Indicarea unei persoane cu degetul arătător este considerată de obicei un gest grosolan şi ofensiv, utilizat când cineva vrea să-şi afirme autoritatea sau controlul. Un mod mai blând de a arăta pe cineva cu degetul este folosirea întregii mâini, cu palma ridicată pe verticală.
Indicarea cu degetul arătător poate fi un gest util atunci când nu ţinteşte interlocutorul. Poate fi folosit pentru a bifa ideile emise de vorbitor şi ajută la menţinerea interesului. Dacă parcurgeţi un contract alături de cineva, puteţi indica fiecare clauză în parte, pentru a o sublinia.

   „Alăturea degetului”
   „Degetul” sau „arătarea degetului” a fost folosit ca gest insultător de cel puţin două mii de ani. Romanii antici îl numeau digitus impudicus, adică „degetul impudic”. în Occident, degetul mijlociu îndreptat în sus simbolizează un falus. Gestul se face cu celelalte degete strânse în pumn şi cu dosul degetului mijlociu îndreptat spre persoana căruia i se adresează. Degetul ridicat poate fi nemişcat, ori poate efectua mişcări în sus şi în jos.
   în alte părţi ale lumii pot fi văzute variaţiuni ale „arătării degetului”. în Orientul Mijlociu, mâna este ţinută cu palma în jos, paralelă cu solul. Degetele sunt răsfirate şi degetul mijlociu indică în jos. în Brazilia, întregul antebraţ joacă rolul de falus. El este ridicat brusc pentru o insultă serioasă, cunoscută ca „banana”.

   „Frunza de smochin”
   „Frunza de smochin” apare atunci când mâinile sunt aşezate una peste cealaltă şi sunt ţinute în faţa corpului, în partea de jos. La bărbaţi, pare ca şi cum şi-ar proteja zona genitală. Şi femeile utilizează uneori gestul acesta. Este un gest protector, care arată vulnerabilitate, nesiguranţă sau nelinişte. Este un semn de durere emoţională. Gestul poate fi făcut şi prin ţinerea unui obiect în aceeaşi poziţie, de pildă o servietă sau o poşetă.
   în adolescenţa mea, o fată din acelaşi cartier îşi ţinea întotdeauna ghiozdanul sau alt obiect în poziţia respectivă. Deşi la momentul acela nu ştiam ce semnifica gestul, mă fascina postura ei, întrucât de fiecare dată când o vedeam ţinea ceva în poziţia frunzei de smochin. Sper că a izbutit să-şi depăşească temerile adolescentine.

   Mâinile ţinute la spate
   Ducele de Edinburgh obişnuieşte să-şi ţină mâinile prinse la spate când se află în public. Gestul semnifică dominare şi-i anunţă pe alţii să păstreze distanţa.

Referinte: ,,Limbajul Corpului”-Richard Webster