Cinci factori care generează emoții negative

Există cinci factori care îi fac pe oameni să simtă emoții negative și să rămână ancorați în ele. Pentru a te elibera de emoțiile negative trebuie să identifici de unde provin, astfel încât să scapi de ele sau chiar să le oprești să se dezvolte.

  1. Justificarea – prima cauză! Emoțiile negative nu pot exista decât dacă îți poți explica ție însuți și altora de ce ești îndreptățit să te simți așa cum te simți fată de o persoană sau de o sițuație. Cu cât te justifici mai mult și te convingi pe tine însuți că celălalt nu are dreptate și este un om rău, că tu ești pur și inocent și că ești îndreptățit să simți ceea ce simți, cu atât devii mai supărat și mai furios.
  2. Identificarea – a doua cauză! Înseamnă că iei lucrurile personal și simți că altcineva a profitat de tine într-un fel sau altul. Când cineva face ceva care ne jignește sau ne rănește, noi dăm vina pentru comportamentul său pe un deficit de caracter al celulalt. Dacă,însă, noi facem ceva prin care jignim sau rănim, ne scuzăm și dăm vina pe forțe externe.
  3. Hipersensibilitatea – a treia cauză! – legată de gândurile, opiniile și atitudinile celorlalți față de tine. Cănd o persoană a fost crescută într-o permanentă critică distructivă și lipsă de iubire, ea poate dezvolta sentimente de inferioritate și de inadecvare. Aceste sentimente se vor manifesta ca o preocupare exagerată privind acțiunile, reacțiile și tratamentul pe care le primește din partea celorlalți oameni. Oamenii cu adevărat hipersensibili percep adesea desconsiderare și dezaprobare acolo unde ele nu există.
  4. Blestemul judecății- a patra cauză! Tendința permanentă de a judeca pe ceilalți în mod negativ duce la emoții negative. Când îi judeci pe ceilalți în mod nefavorabil , invariabil îi consideri vinovți de ceva. Aeastă vină devine justificarea furiei și resentimentului tău față de ei. Când judeci, te plasezi pe o treaptă superioară, făcându-l pe celălalt inferior ție. Dacă nu judeci, nu poți să fii furios pe cineva. Ca să elimini criticismul din viața ta , trebui ca de acum să încetezi să mai judeci pe cineva sau ceva.
  5. Raționalizarea – a cincea cauză! Când îți folosești mintea rațională pentru a găsi o explicație acceptabilă din punct de vedere social pentru actele tale altminteri inacceptabile. Este scăparea prin explicație. Din cauza stimei de sine scăzute și a Eului lor slab, cei mai mulți oameni nu pot decât să recunoască faptul că au făcut ori au spus ceva ce nu este complet rezonabil și justificat din partea lor. Chiar și cei mai răi criminali se simt nevinovați și victime inocente ale altcuiva sau ale societății. Ei își raționalizează comportamentele.