Primul limbaj al iubirii – DECLARAȚIILE

Una din modalitățile de exprimare a iubirii este folosirea cuvintelor care o clădesc. Solomon, autorul unei vechi și înțelepte scrieri ebraice, a spus : ” Moartea și viața sunt în puterea limbii. ” Mulți parteneri nu au aflat până acum ce putere extraordinară poate avea susținerea celuilalt prin cuvinte. Solomon a mai spus : ” Neliniștea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveselește. „

Prin declarații, sau cuvinte de laudă, ne exprimăm iubirea într-un mod foarte puternic. Cel mai indicat e să facem declarații simple, directe, cum ar fi :

  • Ce bine îți vine costumul ăsta !
  • Uau, rochia asta îți vine mai bine ca niciodată !
  • Faci cea mai bună măncare de cartofi. Îmi place la nebunie!
  • Îți mulțumesc că ai spălat vasele!
  • Ce bine că ai angajat o bonă în seara asta! Să știi că apreciez mult gestul tău !
  • Oare cum s-ar schimba climatul în familie dacă soțul și soția ar auzi asemenea fraze cât se poate de des?

Complimentele reprezintă doar una din căile prin care îi putem face declarații partenerului. Cu toții ne simțim nesiguri în anumite privințe. Ne lipsește curajul și această teamă ne împiedică să ducem la bun sârșit anumite lucruri pe care am vrea să le facem. Potențialul latent al partenerului tău, raportat la lucrurile în privinșa cărora se simte nesigur, așteaptă să fie întâmpinat cu încurajări.

În dragoste , cerem lucruri, dar nu poruncim. Când îi poruncești ceva partenerului, tu devii părintele, iar celălalt, copilul . În căsnicie suntem egali. Sigur că nu suntem perfecți, dar suntem oameni mari și, în plus, parteneri de viață. dacă vrem o relație stănsă, trebuie să ne cunoaștem dorințele reciproc.

Poate vei vrea să-i faci declarații și indirect, adică să spui lucruri frumoase despre partenerul tău atunci când nu este de față. Până la urmă, tot se va găsi cineva care să-i transmită, iar el îți va fi recunoscător. Când ești lăudat în public pentru o reușită, ai grijă să împarți meritele și cu partenerul tău. Revenind la declarații, să știi că poți sî-i mărturisești lucruri și în scris, lucruri pe care partenerul le poate citi iar și iar.